Skip to main content

Divulgació

Des del seu origen, Can Pinyonaire ha anat de la mà de la formació i la difusió del vitrall. A l’octubre de 2014 vam organitzar el primer seminari sobre conservació de vitralls de caràcter internacional a Catalunya: la trobada del Corpus Vitrearum Internacional. L’estiu de 2022 vam formar part de l’equip organitzador del Congrés i Fòrum Internacional del Corpus Vitrearum Medii Aevi, celebrat a Barcelona, reafirmant el nostre compromís amb la investigació i la divulgació del vitrall.
Actualment, no oferim cursos regulars, però mantenim el nostre compromís amb la formació mitjançant col·laboracions amb escoles, universitats i institucions. Cada any participem amb un seminari al Màster en Patrimoni de l’Església de la Facultat Antoni Gaudí, així com en el Mòdul 4. Fusta, ferro, vidre i condicionament tèrmic de GRETA.

Vidrieras históricas: estudio, catalogación y conservación

23-27.09.2024 Escuela de Patrimonio Histórico de Nájera
Vidrieras históricas: estudio, catalogación y conservación

Este curso teórico práctico versará sobre la conservación y restauración de vidrieras desde muy distintas especialidades. Comenzará por el estudio científico de los materiales, hasta abordar cómo acceder a los pliegos de prescripciones técnicas sobre conservación y restauración de vidrieras preparando un ejemplo de licitación. Se estudiarán también distintos tipos de catalogación, inventario y registro de vidrieras y se presentarán distintas estrategias para su estudio histórico.

Escuela de Patrimonio Histórico de Nájera, Plaza de Santa María s/n. Nájera (La Rioja)

Traslucir la Catedral Románica de Girona: primicias en la recepción del arte de la vidriera en la península ibérica

26.10.2023
Traslucir la Catedral Románica de Girona: primicias en la recepción del arte de la vidriera en la península ibérica

Curs de Mestratge en Construcció Tradicional

21.07.2022
Curs de Mestratge en Construcció Tradicional

Ahir amb els alumnes del Curs de Mestratge en Construcció Tradicional vam fer un seminari en el millor dels escenaris, la Sala del Tinell de la Catedral de Girona. Després vam poder parlar de la restauració del vitrall de Sant Martí i Sant Francesc, i vam acabar amb una visita al Taller.

Com sempre un plaer tenir alumnes tant entusiastes ❤️ Gràcies @projectegreta i gràcies @patrimonicatedraldegirona

Comentaris a les directrius per a la conservació i restauració de vitralls

21.07.2022
Comentaris a les directrius per a la conservació i restauració de vitralls
Cañellas, Sílvia; and Santolària, Anna. “Comentaris a les directrius per a la conservació i restauració de vitralls”. UNICUM, no. 21, pp. 87-96,

Presentació del llibre “L’art del vitrall”

21.07.2022
13e Fòrum Tècnic de Conservació de Vitralls

Avui presentant «L’art del vitrall» de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», a la @CatedralGirona

Amb la Dra Cañellas al millor escenari i amb la participació del vicepresident 2n de la @diputaciogirona Albert Piñeira. Gràcies a tots els que ho heu fet possible i en especial a tots els autors ❤️ @silvia.canellas.2022 @ngfavitralls @vilarovirajewells @vitrallsvila

11th Forum for the Conservation and Technology of Historic Stained Glass

Girona – Barcelona, 7-9 July 2022
11th Forum
Organized by the Catalan Committee of the Corpus Vitrearum in Association with the International Scientific Committee for the Conservation of Stained Glass (ISCCSG)

30th International Colloquium Corpus Vitrearum

2022 : Barcelona, Cerdanyola, Girona
30é Col.loqui Internacional del Corpus Vitrearum
The concept and fabrication of stained glass from the Middle Ages to Art Nouveau : 30th International Colloquium Corpus Vitrearum : Barcelona-Cerdanyola-Girona, 4-7 july 2022 / Organized by the Catalan Commitee of the Corpus Vitrearum

Catedral de Girona

07.07.2022
Catedral de Girona
Girona avui amb els màxims experts en vitrall del món. Tots pendents de la nostra Taula de vitraller i del vitrall retrobat a la Catedral de Girona. @patrimonicatedraldegirona

Vitralls tessel·lats a FerroCalent

19.02.2022
ferro calent

Visites conjuntes amb el MAC Girona

14.03.2021
mac girona

Projecte GRETA

15.01.2021
projecte greta
Avui hem tingut tres tandes de visites al taller dels alumnes de @projectegreta. Un plaer sempre el poder col.laborar amb un projecte i una gent tant maca.

Visita de tots els estudiants del Màster en Conservació de Vitralls i Gestió de Patrimoni de la Universitat de York a Catalunya

21.04.2020
Records d’una visita inoblidable. La visita de tots els estudiants del Màster en Conservació de Vitralls i Gestió de Patrimoni de la Universitat de York a Catalunya. Aquí amb l’amic Gustau, que sempre ens ha obert la porta a la seva estimada Catedral de Girona. Fotografia de Nick Teed @yorkglazierstrust 2014!

Medieval Treasures Rediscovered: New Findings in Girona Cathedral.

01.2020
Medieval Treasures Rediscovered: New Findings in Girona Cathedral
En Vidimus Revista Digital: Issue 130. Gener 2020.

Presentamos oficialmente ARCOVE

09.04.2020
Presentamos oficialmente ARCOVE, la recién creada Asociación para la Restauración-Conservación de Vidrieras de España. El entusiasmo por aprender y la preocupación por la conservación del patrimonio vidriero fueron las semillas que hicieron germinar este proyecto, surgido en octubre de 2018, durante un curso sobre conservación y restauración de vidrieras celebrado en la Escuela del Patrimonio Histórico de Nájera, haciéndose finalmente realidad en junio de 2019.

Us presento el vitrall figuratiu més antic de Catalunya

17.10.2019 Catedral de Girona
El passat 17 d’octubre, les restauradores Laia Roca i Idoia Tantull, van descobrir una meravella darrera del retaule de Sant Francesc i Sant Martí. Es tractava d’un vitrall de 3 metres d’alçada amb 9 plafons de vitrall conservats en molt bon estat sota una manta de pols de més de 500 anys. Avui, hem fet la presentació oficial de la peça. Gràcies @patrimonicatedraldegirona @restaura.cat per haver-me deixat formar part d’aquesta històrica descoberta. Us presento el vitrall figuratiu més antic de Catalunya.

Vitralleria medieval

16.11.2019 Museu d’art de girona
Inauguració en el marc de #SomCultura, l’audiovisual “Vitralleria medieval”, en un itinerari guiat per l’artesana vitrallera Anna Santolaria que ens ha dut a la @CatedralGirona i Can Pinyonaire, el seu taller.

34 trobada d’Artesans, Antiquaris i Brocanters

01.11.2019 La Carbonera
La fira de l’1 de novembre d’enguany està dedicada al vidre, i han triat un vitrall de Can Pinyonaire i @joancorominas per al cartell! Ens passareu a veure?
També participem a la exposició de La Carbonera.

L’art del vitrall, nova proposta audiovisual per a la col·lecció permanent

16.11.2019 Museu d’Art de Girona

@Karavan Films

Artes de la Construcción 2019

17.06.2019 Sala de Exposiciones Arquería
Artes de la Construcción 2019
Exposición de los premiados Richard H Driehaus

La Volta

26.03.2019
28è Mercat de La Volta

Xerrada sobre els vitralls de la Catedral de Girona amb l’Associació de veïns del Barri Vell

23.03.2019
Gràcies a tots els que ho heu fet possible @associaciodeveinsdelbarrivell @patrimonicatedraldegirona @museuartgirona

Curs de Mestratge en Construcció Tradicional

30.10.2018
Una edició més del M4 del Curs de Mestratge en Construcció Tradicional amb la UEC. Introducció al món del vidre i visita a Casa Masó

Laboratoris Oberts

13-14.10.2018

York Glaziers Trust & Barley Studio

10.09.2018 Museu D’Art de Girona
És un plaer acollir de nou, temporalment, una valuosa selecció d’eines històriques de mestre vitraller, gràcies a York Glaziers Trust & Barley Studio (York, Anglaterra), que el proper divendres 14 seran a Girona per celebrar la trobada de la Worshipful Company of Glaziers. Avui la directora del museu, Carme Clusellas, ha rebut la visita de Keith Barley, de Barley Studio inc. Helen Whittaker Stained Glass & Sculpture i de la vitrallera Anna Santolaria

Reiner Meindl al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

28.11.2017
Avui amb part de l’equip del Corpus Vitrearum Català a la xerrada de Reiner Meindl al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). LambertsGlas – Glashuette Lamberts Waldsassen, Germany in Barcelona. Gràcies per la vostra assistència. I gràcies Projecte GRETA per ajudar-me a organitzar-ho!

Una troballa singular, Sílvia Cañellas, Joan Piña i Anna Santolaria

05.2017 Revista de Girona 302
Una troballa singular

Curs de Mestratge en Construcció Tradicional

12.09.2016
Greta
El col·lectiu, integrat per arquitectes, historiadors i altres persones sensibles a la necessitat de preservar el patrimoni arquitectònic de les comarques gironines, busca incidir en la sensibilització dels estaments pertinents i a la ciutadania sobre el nostre ric patrimoni aquritectònic tradicional. GRETA posa gran part dels seus esforços en la formació, àmbit en el que Anna Santolaria ha col·laborat des de 2015, oferint xerrades sobre la tecnonogia del vidre arquitectònic i la conservació de vitralls.

El vidre, a Tècniques constructives. Arquitectura tradicional. GRETA

03.2016
El vidre, a Tècniques constructives

Conferència “La taula de vitraller de Girona. El mestre del presbiteri i els mestres vitrallers medievals”

10.03.2016 CaixaForum, Girona
Dins del cicle de conferències “Girona a l’abast XVI: les obres de la Seu. Peces úniques en una catedral única”.

El Vitraller de la Catedral

27.02.2016 Museu d’Art de Girona

Taller de Vitralls

14.01.2016 Biblioteca de Sant Gregori

Aquest és el resultat del curs de pintura sobre vidre per a un nen i un adult a la Biblioteca de St Gregori, divendres passat.

Vitralls. La llum de la Catedral de Girona

14.11.2015 Museu d’Art de Girona

Els vitralls gironins segueixen els corrents europeus de l’època i es troben entre els de més qualitat i vàlua de la vitralleria catalana. L’exposició explora l’evolució tècnica del vitrall en la seva execució partint del primer conjunt de fragments d’autor inconegut que serviren per decorar l’absis de la Catedral i els fragments de la girola atribuïts al mestre vitraller Guillem de Letumgard.

Dia del Visitant.

24.07.2015 Museu d’Art de Girona

Corpus Vitrearum Medii Aevi-Catalunya

20.07.2015
El Corpus Vitrearum Medii Aevi-Catalunya organitza el dia 20 de juliol 2015 una jornada d’estudi a Barcelona en ocasió de la publicació del Cinquè i darrer volum del Corpus català.

University of York Spring Master-class: New Voices in Stained-Glass Conservation

28.02.2015
Anna Santolaria Tura, Can Pinyonaire
Stained Glass Conservation, Girona Catalonia ‘The Girona Cathedral Glaziers’ Table’

Jornada sobre el valor històric del vitrall i els seus problemes de conservació.

17.10.2014 Centre Cultural de la Mercè, Girona
‘Les taules de Girona, pautes per a la conservació dels vitralls més antics de la ciutat’

Glazing on White-Washed Tables / Vitralls sobre taules de vitraller

07.2014 ICRPC Publicacions
https://www.documentauniversitaria.com/es/producte/glazing-on-white-washed-tables-vitralls-sobre-taules-de-vitraller/

Si bien hay que reconocer que es probable que hayan tenido variaciones en las prácticas a lo largo del tiempo ya través de las diversas regiones, esta pieza sigue siendo una de las evidencias físicas más importantes para la comprensión de la forma de trabajar de los vidrieros medievales. Aunque no es única, su tamaño, su estado de conservación y la supervivencia de las vidrieras realizadas sobre ella, hacen que sea un objeto de un valor inestimable en la comprensión del arte del vidriero medieval.n nDel Prólogo de Sarah Brown, Universdad de York.

Travessia de l’Auriga, 5.
17004, Girona.

(0034) 620533343

info@canpinyonaire.com