Anna Santolaria











_

Anna Santolaria és professional autònoma i fundadora del taller Can Pinyonaire. Tot i que treballa majoritàriament en solitari, la seva col·laboració amb multitud de tallers nacionals i internacionals li ha proporcionat una xarxa molt extensa de contactes professionals amb els quals associar-se per afrontar projectes de gran envergadura.

Anna Santolaria compta amb la seva llarga experiència com a artesana-vitrallera i la seva formació artística per poder oferir la creació de peces de qualitat. 

Ha col·laborat en la realització de peces dissenyades per artistes com Helen Whittaker o Joan Vila-Grau, en les quals ha posat en pràctica diverses tècniques tant contemporànies com tradicionals: la pintura sobre vidre, l'esmalt, el gravat a l'àcid, la serigrafia, el daurat, la creació de miralls...

A més de la seva capacitat artística, Anna Santolaria ha dedicat els darrers anys a especialitzar-se en la conservació de vitralls històrics. La seva formació a l'estranger en conservació de vitralls i gestió de patrimoni li ha aportat una nova concepció de la restauració i conservació d'aquestes peces tant delicades i sofertes per naturalesa.  

Els seus estudis a la Universitat de York, així com les seves experiències laborals a Anglaterra i Suècia, han estat crucials per aprendre a aplicar els criteris de conservació recomanats pel Corpus Vitrearum Internacional (CVMA). Avui, la seva capacitat i la seva integritat com a conservadora són internacionalment reconegudes.

Anna Santolaria ha col·laborat en diverses ocasions amb el conservador acreditat Keith Barley, amb qui ha treballat en la conservació dels vitralls flamencs (1530) instal·lats a la Lady Chapel de la Catedral de Lichfield. 

L'experiència pràctica en tallers tradicionals, la feina conjunta amb grans artistes del vitrall, la formació especialitzada i les col·laboracions amb diversos estudis de conservació de vitrall en l’àmbit europeu són garantia d'una feina de qualitat, que segueix els nous estàndards en conservació de vitralls així com de les noves tècniques i estils en creació contemporània. 

_

PUBLICACIONS



La taula de vitraller. Guia per a la restauració dels vitralls més antics de Girona, a Taull núm. 43,  SICPAS, Gener - Març 2015.

La taula de vitraller de Girona: El mestre del presbiteri i els mestres vitrallers medievals, a Les obres de la Seu, cicle de conferències de Girona a l'abast XVI, Març 2016.

El vidre, a Tècniques constructives. Arquitectura tradicional. GRETA, Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica, Març 2016.

Una troballa singular, Sílvia Cañellas, Joan Piña i Anna Santolaria a Revista de Girona 302, Maig- Juny 2017.

La taula de vitraller de Girona: El mestre del presbiteri i els mestres vitrallers medievals, a Món Medieval: Arqueologia, història i viatges nº32, Març 2018.

La tabla de vidriero de Girona: El maestro del presbiterio y los maestros vidrieros medievales, a Arqueología, historia y viajes sobre el mundo medieval nº66, tardor 2018.




CONFERÈNCIES

17.10.2014 - 'Les taules de Girona, pautes per a la conservació dels vitralls més antics de la ciutat'. A Jornada sobre el valor històric del vitrall i els seus problemes de conservació. Centre Cultural de la Mercè, Girona.

28.02.2015 - 'The Girona Cathedral Glaziers' Table'. A New Voices in Stained Glass Conservation. Spring Master-Class, The King's Manor, University of York.

10.03.2016 - 'La taula de vitraller de Girona. El mestre del presbiteri i els mestres vitrallers medievals'. A Cicle de conferències Girona a l'abast XVI. Les obres de la Seu. Peces úniques en una catedral única. Fontana d'Or -CaixaForum, Girona.

16.09.2016 - 'El vidre i la restauració de vitralls'. Al Curs de mestratge en construcció tradicional. Unió d'Empresaris de la Construcció, Palol de Revardit.

05.10.2016 - 'La conservació dels vitralls i la seva funció dins de l'arquitectura religiosa'. A Conservació i restauració de patrimoni, dins del Màster de patrimoni de l'església. Facultat Antoni Gaudí, Barcelona.

29.09.2018 - 'El vidre i la restauració de vitralls'. Al Curs de mestratge en construcció tradicional. GRETA i UEC, Can Pinyonaire Vitralls, Girona.

17.10.2018 - 'Els vitralls, un patrimoni clau dins de l'arquitectura religiosa. Com preservar-lo?'. A Conservació i restauració de patrimoni, dins del Màster de patrimoni de l'església. Facultat Antoni Gaudí, Barcelona.